Instytut Żywności i Żywienia ostrzega dorosłych przed niedoborem wapnia

Aby dostarczyć naszemu organizmowi tyle wapnia, ile jest w jednej szklance mleka, trzeba zjeść dwa bochenki chleba lub cztery kilogramy szynki. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) informuje, że nawet ponad połowa dorosłych Polaków może mieć niedobory wapnia. Może to skutkować większym ryzykiem osteoporozy, nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu II.

Mleko i produkty mleczne zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych oraz są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Bez udziału tych produktów w codziennej diecie pokrycie zapotrzebowania na wapń jest bardzo trudne.

Jak podkreśla IŻŻ, aby dostarczyć organizmowi tyle wapnia, ile jest w jednej szklance mleka, trzeba zjeść dwa bochenki chleba, 400 g fasolki szparagowej, 200 g tofu, 4 kg szynki, ponad 0,5 kg dorsza wędzonego lub 2,5 kg gotowanej kaszy gryczanej.

W Polsce wśród dorosłych osób niedobory wapnia w diecie wykazuje od 20 do 55 proc. osób. Wyniki licznych badań wskazują, że niedobór wapnia w diecie zwiększa ryzyko wielu chorób dietozależnych takich jak: osteoporozy, nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu II.

Zespół ekspertów z towarzystw i instytutów naukowych zajmujących się żywieniem oraz Komitetu Żywienia Człowieka PAN i Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych zaleca dorosłym spożywanie w ciągu dnia minimum dwóch porcji mleka i produktów mlecznych.

Jednocześnie IŻŻ stanowczo podkreśla, że nie ma żadnych wiarygodnych dowodów naukowych pochodzących z badań epidemiologicznych, że zalecane spożycie produktów mlecznych w takiej ilości może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne.

Autor: JW, IŻŻ/Rynek Seniora

02.11.2016 r.

www.rynekseniora.pl

Dodaj swój komentarz

Uwaga!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu obpon.pl i nie ponosi on odpowiedzialności za treści wiadomości. Dodając powyższą wiadomość zgadzasz się z regulaminem dodawania komentarzy.